Cristien

christien

Een maandje terug heb ik een middag met haar meegelopen. Een aparte verschijning is ze op het minst te noemen. Mensen uit Zwolle zullen haar kennen door haar vaak wisselende uiterlijk. Cristien is ooit geboren als man maar gaat voornamelijk door het leven als vrouw. Ze komt over als een zachtaardige en ietwat warrig persoon.

Ze is volgens eigen zeggen geboren met de naam Johan, maar later kwam de naam Eduard ook veelvuldig naar voren. Haar achternaam is Van Heugten maar later gebruikte ze weer vaak de naam Pagie. Het werd me al snel duidelijk dat er in haar verhaal veel losse eindjes zaten. Zo zou ze getrouwd zijn en kinderen hebben. Van een ander hoorde ik later dat ze al eens een maand of wat heeft rondgelopen met een kussen onder haar kleding omdat ze dacht dat ze zwanger was. De vraag is of ze de verhalen die ze vertelt verzint of dat ze dat daadwerkelijk echt geloofd.

Feit is dat ze vroeger al vanuit Den Bosch bij “Het Putje” langskwam, de voorloper van daklozenopvang De Herberg in Zwolle. Ze is daarna doorgestroomd naar begeleidt wonen en het enige wat zeker waar is dat ze haar hele leven al doorbrengt in verscheidene opvangcentra.

Ze vertelde me dat ze druk bezig was om een plek voor haar zelf te krijgen. De vraag is of dat haar ooit gaat lukken. Tot die tijd blijft ze te zien in de straten van Zwolle als markant figuur.